2014-04-05

een MOE als lokale buitenpost van een diabetes kliniek

Alle rechten voorbehouden doubletroublebiteme
Diabetes neemt epidemische proporties aan. De ziekenhuizen kunnen de vraag in de diabetes klinieken moeilijk aan. Er is niet snel beterschap in zicht, wel integendeel.

Een lokale buitenpost van zo een kliniek staat dichter bij de patiënten in de dorpen daarrond. Vooral patiënten met meer ernstige risico's en complicaties worden best steeds in het ziekenhuis onderzocht en opgevolgd. De andere zijn dikwijls beter gediend met een begeleiding dicht bij huis. De informatica- en communicatie-middelen van vandaag laten ook toe dat alles wat in de buitenpost gebeurt nauw kan worden opgevolgd in het ziekenhuis zodat, bij de minste twijfel, een verwijzing voor de hand ligt en de contiuiteit van de zorg wordt gewaarborgd.



Zo een buitenpost kan een hecht team gebruiken van verpleegkundigen, educatoren en diëtisten met ervaring in diabetes. De buitenpost is daarbij ook opgesteld als een praktijkcentrum waar de cliënten en hun familie hun kookkunsten kunnen aanscherpen om gezonder te eten. Daarbij kunnen ze ook, door de dag, begeleid worden om de regelmaat van prikken voor meten en spuiten onder de knie te krijgen zonder daarvoor speciaal opgenomen te moeten worden in een ziekenhuisbed. Met een busje kunnen groepjes van patiënten naar de diabetes kliniek gebracht worden voor regelmatige controle door de arts-specialist endocrinoloog, voor het brengen van de bloed- en urine-stalen afgenomen en het ophalen van de materialen voor de buitenpost.

Deze MOE bestaat uit een zevental rijwoningen voor de gezinnen van de mama's in het team en een uitbreiding als onderdak voor de buitenpost zelf.

Interesse? Stel u kandidaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten