Dat is MOE

een samenwoon- en werk-formule 
Mama’s-Onder-Eén (MOE) is een samenwoon- en werk-formule speciaal gericht op groepen van mama’s met hun kinderen. Sinds de oertijd, tot nog niet zo lang geleden, groeiden kinderen op in grootfamilies met verschillende generaties van mama’s ondereen. De mama’s bepaalden het reilen en zeilen op het erf en deelden werken en vreugden.

Het is niet de bedoeling om terug te gaan naar het verleden. Wel kunnen we die gezonde manier van omgaan met elkaar koppelen aan een gezonde bron van inkomsten. Zo krijgen kinderen bovenop hun kennis en talenten stevige sociale vaardigheden mee die hun beste garantie zijn op een mooie toekomst.

Attachment en allo-mothering
MOE neemt als inspiratie de gebruiken en gewoontes van de vriendelijkste volkeren ter aarde. In een lichte versie zijn die vertaald in de principes van “Attachment Parenting” (in het nederlands vertaald als “natuurlijk ouderschap”). In een meer diepgaande versie ervaart elk kind dat de mama's als het ware geen onderscheid maken tussen de kinderen  (Allomothering)

Mama's-centrisch
De groep is mama's-centrisch. De mama’s zijn een mix van vrouwen van alle leeftijden met dus ook toekomstige mama’s, adoptiemama’s, stiefmama’s, als mama’s wier kinderen al op eigen benen staan. De meest wijze mama’s onder hen hoeden de grootfamilie en duiden verantwoordelijken aan, waar nodig. Het zijn ook de mama’s die kiezen om al dan niet hun overeenkomstige partners uit te nodigen om dit leven te delen. Zo weten de papa’s zich uitverkoren en spelen geldingsdrang en prestatiedwang hen geen parten.

Opbrengst en inkomsten
De groep baat samen een bepaalde activiteit uit gericht op de complementaire combinatie van kennis en ervaring van de mama’s. Voorbeelden zijn: een ouderenpension, een methodeschooltje, een opvanghuis voor speciale kinderen, een cel voor contract onderzoek, een call center, een advocatenkantoor, een winkel, een winkelfranchise, …  Elke activiteit heeft zijn eigenheid doch een aantal voorkeurskenmerken zijn: binnen wandelafstand; in een omgeving met landelijk karakter; voor een ploeg van een klein tiental mama’s, gemiddeld halftijds betrokken; liefst minstens in duo werken; in domeinen welke aansluiten op de sociale kenmerken van een MOE (kinderen, vrouwen, sociale diensten, …). Een MOE heeft ook een aantal inherente bedrijfsvoordelen: medewerkers zijn meer honkvast; beter op elkaar ingespeeld ook buiten het werk; gemakkelijker elkaars back-up; minder onderhevig aan kinderopvanghiaten; eenvoudiger in te zetten 24/7; …

Mama’s en papa’s die zich eerder geroepen voelen om hun bestaande carrière toch buitenshuis verder te zetten kunnen toch deel maken van de groep als een soort jagers die, geregeld, levensmiddelen binnen brengen.

Woon- en werk-erf
Een MOE is typisch opgedeeld in een woonerf en een werkerf. In één van de mogelijke uitwerkingen bestaat het woonerf uit een langhuis met moestuin en een plein. Het langhuis is met zijn half dozijn eenheden variabel gedeeld of opgedeeld afgewerkt. Het werkerf bestaat uit een ander langhuis waarbij de eenheden ingericht zijn in functie van de lokale bedrijvigheid. Het erf zelf is trouwens ook de levensschool voor de kinderen waar zij met alles op het erf meedoen terwijl zij zich op eigen cadans en wanneer nodig onder begeleiding kunnen voorbereiden op de wettelijk vereiste schoolproeven.

Geleidelijke overgang en uittreding
Omdat deze manier van samenleven ons niet meer met de paplepel is meegegeven zal een langere overgangsperiode de regel zijn. MOE is daarop ingesteld qua infrastructuur, contractering en financiering. De infrastructuur kan mits minimale aanpassingen de groei van de samenlevers compenseren met een afbouw van de rest van de groep. Zelfs als alle leden samenlevers worden dan nog is er nood aan een cultureel sas tussen de kern en de buitenwereld. Er is ook een uittredingsregeling voorzien ofwel naar een andere MOE ofwel naar de buitenwereld waarbij eventuele kapitaalopbouw meegegeven wordt.